Målet för många är att kunna tjäna pengar på sin Youtube kanal både som hobby och få lite extra pengar eller att till och med ha det som yrke och ha det som sitt jobb.

Det finns i generellt 5 sätt att tjäna pengar på din Youtube Kanal

Reklam, Affiliate länkar, Sponsrade produkter , Patreon och att sälja dina egna tjänster / produkt.

Youtube Reklam: 

Youtube betalar dig pengar per besökare om du har reklam aktiverat för dina videos. Detta är bra om du har stora volymer av tittare men är inte mycket mening med om du har väldigt speciella videos med få tittare.

Hur annonsen ska visas eller läggas upp kan du själv bestämma i Youtubes annons verktyg och det finns lite olika varianter med olika summor betalde

Youtube betalar runt 10-20kr per 1000 tittare men sen nya regler ifrån Youtube ifrån 2018 så måste du först nå upp till 1000 följare och 4000 tittade timmar för att du ska kunna börja tjäna pengar på Reklam intäkter.

Affiliate länkar:

Många större hemsidor har något kallat "affiliate" där du kan få provision på försäljning som din länk genererar på deras hemsida.

Detta funkar då hemsidan du säljer för ger dig en unik länk www.företag.se/produkt/MittUnikaID
De kan då spåra allt trafik ifrån där folk klicka på din länk. Och du får ett förutbestämd % på deras försäljning.

Vanligaste är Amazon om du har internationella videos, i Sverige så kan man ta en titt på bla http://www.annonsering.se/ för att hitta partners och gå med i deras Affiliate program.

Detta sättet att tjäna pengar på Youtube passar alla så länge du har en video om produkten eller tjänsten och kan fungera mycket bra även om du har mindre tittare.

Sponsrade Produkter:

Detta liknar Affiliate , fast är basserat på att du får en fast summa för att kondemnera en produkt eller tjänst eller i vissa fall bara genom att använda en produkt / tjänst.

Du har blivit kontaktad av ett företag ( eller själv kontaktat ett företag med framgång ) och har en satt budget om du gör en video eller nämner deras produkt.

Detta är främst för personer med många tittare eller som är kända inom sitt område. Företag kan betala stora summor för detta

Patreon:

Detta är ett relativt nytt system som Youtube lanserade för bara något år sedan, det fungerar liknande en prenumerations tjänst där folk varje månad betalar valfri summa för din kanal månadsvis.

Detta ger de tillgång till ett mer avancerat VIP system där de ofta kan vara med att bestämma och rösta vilka nya videos de vill att du laddar upp. Lite som ett Youtube VIP community.

Det finns många som har mycket framgång med Patreon, oftast eftersom deras budskap går emot strömmen ( bla Jordan Peterson som riskerade att bli sparkad ifrån sitt universitet när han började undervisa om ett antal ämnen som inte är politiskt korrekta idag och det var många som ville ge han stöd ).

Det är också ganska vanligt hos folk som gör videos inom ett begränsat hobby område och lägger ner mycket tid och energi på sina videos , mer än vad som hade betalat sig genom att göra bara reklam.

Så har du en unik hobby kanal eller ett starkt personligt budskap så är det väl värt att titta lite extra på Patreon.

Sälja sin egna produkt eller tjänst:

Detta kan vara så enkelt som att sälja T-shirts med ditt märke eller något som är inspirerat av din kanal till att skapa detaljerade försäljningskanaler och genom dina videos leda folk vidare till din hemsida för att sen skriva upp sig på ett nyhetsbrev eller för att köpa din produkt eller tjänst.
Detta är strategin för många företag som skapar sina Youtube kanaler.

Läs fler bra guider och tips

Klicka här för att se alla våra guider och tips