När du börjar filma eller fotta med mobilen så finns det mängder av stativ att välja mellan så vad är det du behöver och vad är skillnaden.

Flip Stativ
Dessa är mindre stativ som du kan ha på bordet, oftast I samma storlek som handen.
De är lätta och kan oftast fällas ihopa och förvaras enkelt I väskan eller I skrivbordslådan.
Flip Stativ är mest använda för att se filmer eller att använda telefonen utan att behöva hålla den, kan också vara användbar att ha på skrivbordet när man vill spela in ljud eller göra voiceover.
Är man lite kreativ så kan man också använda flip stativ att filma med om man vill komma billigt undan och är lite kreativ

Octipus Stativ
Detta är ledade stativ som är väldigt flexibla och som oftast har 3 armar. Octipus stativ används oftast främst när man filmar eller fottar utomhus och vill ha lite flexibla och kreativa lösningar då man kan sätta fast de i grenar, stänger osv osv. Lätt att ha med sig och kul att använda

Bordsstativ
Som namnet detta är lite kortare stativ än tripod stativen och är främst för att ha på skrivbordet, för dig som vloggar eller vill göra youtube videos eller live shows. En del bordsstativ har grepp för fler än 1 mobil som gör att du kan göra live shows på fler än en plattform samtidigt. Eller att du kan läsa lyrics eller liknande på extra mobilen.

Tripod Stativ
Dessa stativ har 3 ben att hålla upp stativet med, detta gör att du kan ha både tunga och höga stativ. Över 2 meter med flertal mobiler och upphägningar är vanligt.
Tripod betyder egentligen bara 3 ben och det finns även mindre tripod stativ.